ŠTITNJAČA – 3 STVARI KOJE TREBATE ZNATI

Štitnjača je endokrina žlijezda koja se nalazi u donjoj polovici vrata, a sastoji se od dva međusobno spojena režnja (ima oblik leptira). U krv izlučuje hormone tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) (1).

 

1. Koja je uloga štitnjače?

 

O štitnoj žlijezdi ovisi svaka stanica našeg tijela i funkcija svih naših organa. Ako njezini hormoni ne funkcioniraju na optimalnoj razini, ni ostatak tijela ne može funkcionirati onako kako bi trebao (2).

Bez hormona štitnjače nemoguć bi bio normalan razvoj i rad središnjeg živčanog sustava, normalan rad srca, crijeva, razvoj kostiju itd. Štitnjača svojim hormonima kontrolira naš tjelesni metabolizam, a kad razina tih hormona postane veća ili manja od optimalne, počinje dolaziti do različitih smetnji i tegoba (2).

 

 

2. Koja se zdravstvena stanja javljaju

kao posljedica problema sa štitnjačom?

 

Jedna od mogućih posljedica problema sa štitnjačom je gušavost (uvećanje štitnjače) do koje dolazi zbog nedostatka joda u organizmu (3). Broj ovakvih problema smanjen je otkako je 1953. godine na nacionalnoj razini uvedeno obavezno jodiranje kuhinjske soli.

Hipotireoza je stanje koje nastaje kao posljedica smanjenog stvaranja i djelovanja hormona štitnjače (4). Najčešće ju uzrokuju kronične autoimune upale štitnjače, a može se javiti i kao posljedica liječenja hipertireoze, te zbog manjka joda ili poremećaja u radu hipofize i hipotalamusa (4). Simptomi ovog stanja su debljanje, pospanost, bezvoljnost, edemi, poremećaji u radu srca, poremećaji menstrualnog ciklusa, sterilnost itd.

Hipertireoza je posebno česta kod žena, a predstavlja stanje pojačanog stvaranja hormona štitnjače pri čemu dolazi do različitih poremećaja (razdražljivost, umor, ispadanje kose, učestalo mokrenje i stolica, poremećaji menstrualnog ciklusa, smanjen libido, promjene na očima itd.). Najčešće ju uzrokuje autoimuna bolest štitnjače (Basedowljeva ili Gravesova bolest) (4).

Osim ovih stanja, može doći i do bolesti tiroidne autonomije, upale štitnjače (akutne i subakutne), limfocitnog tireoiditisa, tumora štitnjače, netireoidne bolesti itd.

 

 

3. Kako liječiti bolesti štitnjače?

 

Kod hipotireoze je potrebno nadomjestiti hormone koji se ne izlučuju dovoljno. Danas postoje sintetski hormoni koji se uzimaju u obliku tableta, obično se moraju uzimati tijekom cijeloga života i daju dobre rezultate ako se osobe pridržavaju uputa (4).
Kod hipertireoze je potrebno obuzdati’ hormone koji se izlučuju prekomjerno. Ovo se stanje obično liječi tireostaticima i beta blokatorima, a ako to ne daje rezultate, osobe bivaju podvrgnute operaciji ili terapiji radioaktivnim jodom (4).

Bolesti štitnjače u prošlosti su najčešće bile uzrokovane nedostatkom joda. No danas, kada jod više nije problem, broj ljudi koje muči nepravilno funkcioniranje štitnjače sve više raste. Smatra se da je tome uzrok najčešće neka vrsta autoimune bolesti štitnjače. Autoimune bolesti su općenito u porastu zadnjih desetljeća i klasična medicina za njih jednostavno nema prava rješenja (5).

 

Smatra se da su glavni pokretači autoimunih bolesti, pa tako i autoimune bolesti štitnjače, nepravilna prehrana i kronični stres. Okruženi smo štetnim zračenjima, hrana koju jedemo puna je konzervansa, aditiva i drugih štetnih sastojaka, zagađenja zraka i vode sve su veća. (6).

Jasno je da su se upravo s razvojem ovakvog stila života počele razvijati i različite autoimune bolesti kod sve većeg broja ljudi. Prema tome, ako ih želimo pravilno liječiti, bilo da se radi o bolesti štitnjače ili nekoj drugoj, potrebno je krenuti od uzroka i mijenjati cjelokupan stil života koliko god je to moguće. Prvenstveno je važno posvetiti se zdravoj prehrani, tjelovježbi i izbjegavanju stresa.

 

  1. https://poliklinika-mazalin.hr/blog/sve-sto-trebate-znati-o-stitnjaci/
  2. https://www.vasezdravlje.com/stitna-zlijezda-nas-stit-na-tjelesnoj-i-duhovnoj-razini
  3. http://ordinacija.vecernji.hr/baza-bolesti/bolest/gusavost-povecana-stitnjaca/
  4. https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/26485/Hipotireoza.html
  5. https://www.krenizdravo.hr/zdravlje/bolesti-zdravlje/autoimune-bolesti-13-najcescih-autoimunih-bolesti-za-koje-biste-trebali-znati
  6. https://www.plivazdravlje.hr/vijesti/clanak/31330/Veza-stresa-i-autoimunih-bolesti.html

Pretplati se na newsletter

USPJEŠNO STE SE PRETPLATILI