Peludne alergije

Peludne alergije su među tipičnim sezonskim alergijama. Ovisno o vremenu, reakcija na rano cvatuće bilje dolazi rano u siječnju (lijeska, joha, vrba) ili u travnju (breza) te onda slijede trave, žitarice itd. U kasno ljeto nas dočeka pelin, ambrozija i sl. Najveća koncentracija peludi je u zraku kada je sunčano i suho. Ako su simptomi isti i kada je vlažno vrijeme treba posumnjati na alergije na plijesan. Zagađen okoliš može doprinijeti da alergije postanu agresivnije i s jačim simptomima (1).

Teški metali, pesticidi, ispušni plinovi od automobila, industrijska dimna prašina sve to mijenja peludnu strukturu. Čak i kada je pacijent liječen uspješno, simptomi se mogu vratiti ako se okolišno zagađenje drastično mijenja. Pelud breze je dobar primjer za taj fenomen. Breza je drvo koje čisti zrak. Na nesreću, mnogi okolišni toksini su uskladišteni u lišću i polenu breze, pa uzrokuju alergijske reakcije.

Nekim ljudima curi nos kada udišu miris svježe pokošene trave ili cvijeća. U tom slučaju se ne radi o peludnoj alergiji, a osoba može biti uspješno tretirana biorezonantnim tretmanima.

 

 

Kronične alergije

Kravlje mlijeko i pšenica su dvije namirnice s kojima su ljudi u stalnom kontaktu od ranog djetinjstva. Dnevnim kontaktom s alergenom osoba razvija kroničnu alergiju. Dijagnoza ove vrste alergija je otežana jer se ne mogu pronaći antitijela u krvi (u većini slučajeva). Ova alergija se zove „prikrivena“ alergija.

Kronične alergije se manifestiraju kao kronična upala kože (ekcem, neurodermatitis), sluznica (kronični sinusitis, bronhijalna astma), probavnog sistema (kolitis) ili drugih nespecifičnih simptoma koji zahvaćaju mišiće i zglobove (reumatizam mekog tkiva), mokraćnog mjehura (iritabilni mjehur) ili promjena psihe (hiperaktivnost) (2). Ako osoba u potpunosti izbaci kravlje mlijeko i pšenicu iz prehrane na tri dana, zapazit će svojstveni fenomen: alergija prelazi iz „skrivene“ u „otkrivenu“. Tijelo sada reagira na tu hranu kao akutna alergija. U mnogim slučajevima to je jaka reakcija.

Osim mlijeka i pšenice, druge supstance koje mogu uzrokovati kronične alergije su: živa u amalgamskim plombama ili candida gljivica koja uzrokuje crijevnu mikozu (3).

 

 

Neurodermatitis

Najčešći uzrok neurodermatitisa je kronična alergija na kravlje mlijeko i pšenicu. Dnevno konzumiranje ovih namirnica otežava uočavanje veze između konzumiranja istih i pripadajućih simptoma. U mnogim slučajevima crijevne gljivice (obično candida albicans) uzrokuju neurodermatitis (4).

Kontakt sa sapunima, kremama, vodom i prašinom može, također, izazvati alergije. Kod neke djece drugi okidači za alergije mogu biti virusne infekcije, reakcija na cjepiva, fluoride, lijekove ili amalgam ( prelazi s majke na dijete za vrijeme trudnoće).

Neurodermatitis u odraslih je obično teže tretirati. Duže postojanje bolesti znači da su se alergeni i kontaminacije akumulirale godinama. Terapija treba više vremena i puno je kompliciranija (4).

 

 

Bronhijalna astma

Pušenje, hladan zrak i alergija mogu uzrokovati „hiperaktivni bronhijalni sistem“. U slučaju bronhijalne astme postoji kronična upala sluznice. Kronična alergija na hranu, gljivice ili inhalacijski alergeni mogu uzrokovati kroničnu upalu. Kronični bronhitis koji traje nekoliko godina može dovesti do pulmonalnog emfizema. Tijelo može kompenzirati stres i pritisak dugo vremena sve dok se „bačva“ ne prepuni, pa osoba postane bolesna (5).

 

 

Alergije i gljivice

Naša crijeva su prirodno naseljena s milijardama bakterija koje čine intestinalnu floru. Kvasci, a posebno Candida albicans i drugi oblici candide mogu također boraviti u crijevima, ali u maloj dozi. Pozitivne crijevne bakterije drže ih pod kontrolom. Ako su pozitivne crijevne bakterije ubijene ili slabe tada kvašćeve gljivice prevladavaju. Takvo stanje se zove intestinalna mikoza. Može biti uzrokovano nezdravim stilom života (previše šećera), teškim metalima (npr. živa) i lijekovima kao što su antibiotici, kortizon i hormoni. U crijevima se nakuplja plin (nadutost), grčevi i nepravilni crijevni pokreti. Limfni čvorovi crijeva su toksični te dovode do slabosti imuniteta koji je puno osjetljiviji na infekcije i manje otporan (6).

 

 

Frekvencije koje ometaju organizam

Mnogi holistički terapeuti svakodnevno vide uzroke alergija i njihove dugoročne negativne učinke na organe što naposljetku dovodi do kroničnih bolesti. Stanice tijela su trajno u stresu, a organizam to nadoknađuje i popravlja vlastitim snagama, no prije ili kasnije imunitet tijela oslabi te radi greške i djeluje iracionalno. Rezultat je da imunitet više ne napada bakteriju ili virus već hranu, pelud ili vlastite stanice tijela.

 

  1. https://www.zzjzdnz.hr/hr/zdravlje/okolis-i-zdravlje/480
  2. https://www.nzjz-split.hr/index.php/sluzbe/sluzba-za-javno-zdravstvo-i-promicanje-zdravlja/28-jz-procitajte-i-ovo/14-alergijske-bolesti
  3. https://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/amalgamske-plombe-otrov-u-vashim-ustima
  4. https://www.krenizdravo.hr/zdravlje/neurodermatitis-uzroci-simptomi-i-lijecenje
  5. http://www.vasdoktor.com/medicina-od-a-do-z/pulmologija/1504-asthma-bronchiale-bronhijalna-astma
  6. https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/19209/Kako-izgledaju-gljivicne-infekcije-koze-vlasista-i-noktiju.html

Pretplati se na newsletter

USPJEŠNO STE SE PRETPLATILI