Kad govorimo o pomicanju vlastitih granica, onda prvenstveno mislimo na širenje pojma i svijesti o životu, drugim ljudima i samima sebi. Tu sintagmu koristimo kad želimo opisati iskorak iz uobičajene svakodnevice, prihvaćanje novih izazova, svladavanje novih vještina, testiranje vlastitih snaga itd.

Puno se u zadnje vrijeme govori o važnosti izlaska iz zone komfora jer tamo vani, kažu, izvan naših sigurnih granica, događa se prava čarolija. I imaju pravo. Samo bi bilo bolje kad bismo manje o tome pričali, a više radili na tom iskoraku koji na mnogo načina može oplemeniti naš život, izoštriti svijest o vlastitim sposobnostima i na kraju – pridonijeti našem zdravlju.

Jer čovjek je stvoren takav da mu je prirodno učiti tijekom cijeloga života, neprestano se razvijati i rasti. I normalno je da mu s vremena na vrijeme granice svijeta na koji je naviknut postanu pretijesne, da mu ponestane mjesta za zdravo napredovanje. Ako se ne može više dalje širiti i jačati, i ne poduzima ništa u vezi toga, sasvim sigurno će početi kopnjeti, venuti. Baš poput biljke u premaloj teglici s tlom koje više ne daje ništa hranjivo.

Tada je vrijeme za ‘lomljenje kalupa’ i širenje vlastitih granica jer jedino ta opcija može osigurati zdrav i sretan nastavak života. Na koji način će kalup trebati biti polomljen, to svatko za sebe najbolje zna. Ne moraju to biti nikakvi drastični životni potezi. I jednostavna nova navika može učiniti čudo za naš život. Za neke će se možda granice proširiti kad konačno nauče reći ‘ne’ ljudima i situacijama koje im ne odgovaraju. Za neke kad napuste posao koji ih frustrira ili odu na uzbudljivo putovanje. Nekima će to biti posvećenost hobiju koji je do sada uvijek bio zapostavljan i sl.

Prilika je doista puno, kao i razloga zbog kojih je zdravo pomicati vlastite granice. U nastavku teksta naveli smo one koje smatramo najvažnijima!

 

PROMJENA NEZDRAVIH NAVIKA

Kad sebe sputavamo ustaljenim obrascima življenja i razmišljanja, kad dozvoljavamo da nezadovoljstvo postane lajt motiv našeg života, i naše zdravlje pati. Ne zaboravite da je čovjeku prirodno da se mijenja, raste i razvija. Jednostavno ne možemo provesti čitav život u istim obrascima/nezdravim navikama i biti sretni i zadovoljni.

 

JAČANJE SVIJESTI O VLASTITIM SPOSOBNOSTIMA

Nove situacije i izazovi pokazat će nam tko smo trenutno, gdje smo jaki, a gdje slabi i svakako izoštriti viziju o onome gdje doista želimo biti. Zato, s vremena na vrijeme postavite pred sebe neki zanimljiv izazov, osvijestite svoje sposobnosti, jačajte svoju snagu i povjerenje u sebe same.

 

SVLADAVANJE NOVIH VJEŠTINA

Nove vještine itekako mogu biti zdrave za nas, pogotovo ako se radi o vještinama koje će nam osigurati duševni mir i stabilnost na svim životnim poljima. Iskorak izvan sigurnih granica uvijek nas na neki način prisili da na novim vještinama radimo kako bismo se stabilizirali i pronašli zdravu ravnotežu.

 

SUSRET SA SVOJIM PRAVIM JA

Čovjek koji bježi od sebe samoga i plitko diše pod kojekakvim krinkama, ne može ostati zdrav. Kad pomičete vlastite granice, kad se upuštate u različite pustolovine, onda često imate i priliku ispoljiti ono što leži u vašoj unutrašnjosti, a čega možda niste bili ni svjesni. Idealne su to prilike da iskreno pogledate samima sebi u oči i poradite na sebi.

 

LJUBAV PREMA SEBI

Pomičući vlastite granice, bit ćete često jedina osoba na koju se možete osloniti. Prilika je to da steknete povjerenje sami u sebe, da se više počnete cijeniti i da zavolite svaki dio sebe jer samo vi znate što ste prošli, samo vi znate koliko vam je teško bilo i samo vi se možete izvesti na pravi put.

 

ODBACIVANJE LOŠIH UVJERENJA

Tijekom života nagomilamo jako puno uvjerenja koja nam s vremenom prestanu služiti i samo postanu opterećenje. Kad je čovjek suočen s novim izazovima, kad se nađe na novom teritoriju, onda ima i idealnu priliku testirati svoja uvjerenja, te odbaciti sve ono što mu više ne služi. Bez opterećujućih uvjerenja bit ćete itekako lakši i zdraviji!

 

Pretplati se na newsletter

USPJEŠNO STE SE PRETPLATILI