Koliko puta ste do sada pokušali prestati pušiti i ponovno pokleknuli?

Da biste donijeli čvrstu odluku i odbacili nešto što Vas prati toliko dugo vremena kroz život, osim čvrste odluke potrebna je i snažna motivacija. Dugo vremena pušenje se smatralo društveno prihvatljivim ponašanjem, čak i poželjnim. Na filmskim platnima pušili su buntovnici poput Jamesa Deana, tajni agenti poput Jamesa Bonda, pa i likovi iz crtića poput Lucky Lukea. Proizvodile su sa žvakaće gume u obliku cigareta i bilo je sasvim normalno da roditelji puše u automobilu dok sa na stražnjem sjedalu voze njihova djeca. Danas kada znamo sve dalekosežne posljedice ove loše navike, za mnoge je i dalje izrazito teško prestati sa pušenjem. Zapravo čini se da je u ova neizvjesna vremena prepuna stresa to teže nego ikada prije. 

 

Zašto je teško prestati pušiti?

Odgovor sa znanstvenog stajališta na ovo pitanje je prilično jasan, nikotin izaziva ovisnost. Dapače ta ovisnost je jednako snažna kao kod nekih izuzetno jakih droga. Nakon nekog vremena nikotin mijenja način na koji Vaš mozak funkcionira i stvara privid kako Vam je potreban, samo da biste se osjećali u redu.

Istraživanja su pokazala kako se 80% pušača želi riješiti svoje ovisnosti, ali manje od 5% ih to uspije učiniti samostalno bez ikakve pomoći. Iako se zaista teško ostaviti ove loše navike, pozitivni efekti na organizam nastupaju nekoliko minuta nakon što ste zadnji puta zapalili.

 

 

Za prestanak je potreban snažan motiv.

Mnogi su Vas pokušavali uvjeriti kako to nije zdrava navika, ali sve dok ne osjetite posljedice na vlastitoj koži živite u zabludi kako se te posljedice događaju nekom drugom. Sigurno i Vi imate nekog poznanika koji je sretno doživio 80-tu i većinu svog života proveo kao strastveni pušač. Međutim takvi slučajevi su iznimke i nitko ne garantira da ste Vi jedna od njih.

Unatoč činjenici kako su duhanski proizvodi iz dana u dan sve skuplji, nakon svakog poskupljenja i dalje ćete nekako naći opravdanje za taj trošak. Pa ne možete se odreći baš svakog zadovoljstva u životu, jer što će Vam onda preostati na kraju?

Preostati će Vam Vaše zdravlje!

Pokušali ste razne metode, ali ništa nije pomoglo?
Stresan način života natjera Vas da pokleknete svaki puta?
Ne želite kroz to prolaziti sami?

Valera Vita među svojim programima ima i protokol za rješavanje od ovisnosti.
Kontaktirajte nas, možda možemo pomoći!

 

https://valera-vita.com/ovisnosti/

Pretplati se na newsletter

USPJEŠNO STE SE PRETPLATILI