Jutro, radni dan, budite se malo kasnije i na brzinu spremate za odlazak na posao. Imate vremena tek za prvu jutarnju kavu. Za doručak ćete, kao i svaki puta, uzeti nešto na brzinu. Na putu do posla svraćate u svoju omiljenu pekaru i uzimate nešto slatko, pecivo, ili krišku pizze. Tek toliko da Vam pruži potrebnu energiju za ostatak radnog dana.

 

Sati prolaze, obavljate svoje svakodnevne obaveze razmišljajuči o pauzi za ručak, gladni ste. U stvari glad ste počeli osjećati samo nekoliko sati nakon onog jutarnjeg peciva, krafne, ili lisnatog tijesta  koje ste onako na brzinu pojeli na putu do posla.

 

No uvijek ste sremni na ovakva iznenađenja i u ladici radnog stola pri ruci imate nekoliko čokoladica, krekera, ili vrećicu pereca koji će Vam pomoći da izdržite.

 

Dolazi vrijeme pauze, nemate puno vremena, a voljeli biste i popiti kavu sa kolegama. Opet na brzinu u obližnjoj pekari uzimate pizzu, ili neko pecivo i sjedate na kavu. Uz razgovor stavljate u nju dvije vrećice šećera, volite malo slađu, to će Vam osigurati potrebnu energiju do kraja radnog dana.

 

Napokon dolazi vrijeme za odlazak kući. Dogovarate s kolegama još jednu kavu prije nego što krenete, opet malo slađu, treba Vam energija za povratak kroz poslijepodnevnu gužvu u gradu.

 

Kod kuće nakon ručka uzimate nešto slatko, zaslužili ste nagradu nakon napornog radnog dana.Dan provodite riješavajući svakodnevne obaveze koje su Vas dočekale i jedva čekate da se malo opustite. 

 

Napokon stigla je večer,  uz omiljeni tv  program možete napokon uživati u zasluženom miru. Jedete čokoladu, sladoled, ili vrećicu čipsa. Ostajete budni do kasno u noć, čitav dan ste umorni, a sada Vam se nikako ne spava. Pogledati ćete još neku omiljenu seriju, ili film, ionako jedino sada imate malo vremena za sebe. Možda otvorite još jednu vrećicu čipsa, tek toliko da Vam zubi nešto rade dok gledate televiziju.


Ujutro budite se u zadnji tren umorni, loše ste spavali čitavu noć, no prva jutarnja kava brzo će Vas vratiti. Na putu do posla držite se svojih uobičajenih navika i ponovno svraćate u pekaru po svoj omiljeni dručak. Energija Vam se vraća brzo i više ne osjećate umor. 


Radni dan do pauze prolazi u ustaljenom poznatom ritmu, otvarate ladicu radnoga stola i shvaćate da ste zaboravili nadopuniti zalihe, čokoladica više nema!

Vrijeme prolazi, odjednom obuzima Vas iznenadan i snažan osijećaj slabosti. Ruke vam nekontrolirano drhte, oblijeva Vas hladan znoj, kao da ćete svakoga časa izgubiti svijest.

Na brzinu se ispričavate kolegama i jurite u obližnju trgovinu. Hitno morate pojesti nešto slatko. Nakon samo nekoliko minuta sve je ponovno u redu i možete nastaviti sa svojim aktivnostima. Drugi puta bit ćete  oprezniji i na vrijeme nadopuniti svoju zalihu.

 

Šećer dopire do svake stanice u Vašem mozgu. Osjećaj nagrade koji pruža, tjera Vas da želite još. Ukoliko u organizam svakodnevno unosite previše šećera, sve je teže riješiti se te navike.

 

Mislite da ne jedete slatko, ali žudite za pecivima, čipsom, ili durgom hranom punom škroba? Taj škrob sadrži složene ugljikohidrate koje tijelo razgrađuje na jednostavne šećere. Namirnice koje sadrže visoko rafinirani škrob poput bijelog kruha, pereca, krekera i tijestenine su najgore.

 

Nekoliko trikova koji će Vam pomoći da se riješite ove loše navike:

 

  • Započnite dan obilnim doručkom punim proteina, to će vam pomoći da smanjite potrebu za slatkim tijekom dana.
  • Pijte dovoljno vode tijekom dana, osjećaj žeđi lako je zamijeniti za glad.
  • Kada Vam se jede slatko posegnite za bananom, datuljama, ili nekim bobičastim voćem.
  • Izbjegavajte umjetne zaslađivače
  • Kada Vam se jede nešto slatko, uzmite nešti kiselo. To će zavarati Vaše okusne pupoljke i odvratiti Vas od žudnje za slatkim.

 

BICOM među svojim programima ima i protokol za rješavanje od ovisnosti. Rado ćemo Vam pomoči da se riješite loših i nezdravih navika.

 

Pretplati se na newsletter

USPJEŠNO STE SE PRETPLATILI