Intolerancija na hranu je kemijska reakcija koju neki ljudi imaju nakon što su pojeli, ili popili neku hranu, ili napitak. Alergija na hranu nastaje kada imunološki sustav reagira na bezopasnu hranu.  Alergija je akutna burna histaminska reakcija koja često zahtjeva stručnu medicinsku pomoć.

Što je intolerancija na hranu?

Intolerancija na hranu je kada je reakcija tijela na hranu štetna umjesto korisna.  Gastrointestinalni problemi kao što su nadutost, žgaravica, mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, podrigivanje, bolovi u donjem dijelu trbuha, plinovi ili nadutost, kožni osip, svrbež, pečenje i suzne oči, znojenje, natečeno lice, usne, ili jezik su neki od mogućih simptoma.

Kako prepoznati alergije na hranu?

Konzumiranje određene hrane može izazvati reakciju, što rezultira oslobađanjem  antitijela u imunološkom sustavu, koje izazivaju reakciju zbog koje se osjećate loše.  Simptomi alergije, poput curenja iz nosa, suznih očiju, kihanja i grčeva u želucu, općenito se pojavljuju jedan do tri sata nakon jela. Poznato je da mnoge namirnice izazivaju alergije na hranu, uključujući kikiriki, orašaste plodove, školjke, jaja, mlijeko, pšenicu, soju i ribu. Ako vi ili vaše dijete imate alergiju na hranu, trebali biste paziti na znakove i simptome.

Što uzrokuje osjetljivost na hranu?

Stres ima utjecaj na imunološki sustav ljudi. Proizvodi hormone kortizol i adrenalin, koji mogu potaknuti imunološki sustav da greškom napadne vlastite proteine ​​našeg tijela. To rezultira probavnim problemima, osipom na koži, pa čak i astmom. Određena ulja i masti također mogu uzrokovati osjetljivost na hranu, poput soje, kokosa i palme. Ove namirnice stvaraju niz problema, uključujući grčeve u želucu, nadutost, proljev i plinove. Bakterije crijeva sadrže hormone koji utječu na probavu i apsorpciju hranjivih tvari. Ovo je složena tema, no istraživači su otkrili da je upala povezana s osjetljivošću na hranu. Genetska predispozicijai i čimbenici okoliša također mogu uzrokovati osjetljivost na hranu.

 

Zaključak

Otkrivanje koju hranu treba izbjegavati može pomoći u održavanju imunološkog sustava zdravim i osigurati da možete održati ciljanu težinu. Istodobno, važno je naučiti kako se nositi s intolerancijama na hranu.

https://valera-vita.com/alergije-i-druge-imunoloske-tegobe/

 

 

 

Pretplati se na newsletter

USPJEŠNO STE SE PRETPLATILI