Puno je vremena prošlo otkad je Hipokrat zaključio da sve bolesti počinju u crijevima. Mi smo pak taj važan zaključak potpuno zapostavili iako je i suvremena znanost potvrdila da je upravo nebriga o crijevima, tj. o onome što unosimo u svoj probavni sustav razlog mnogih oboljenja.

Ta oboljenja ne odražavaju se samo na naše fizičko tijelo, već i na naše mentalno stanje. Lijekovi koje potom uzimamo da bismo “ozdravili” djeluju u određenoj mjeri na simptome, ali nikako ne rješavaju naše probleme već ih dodatno pogoršavaju.

Šok za probavni sustav

Naš je probavni sustav puno sofisticiraniji nego što ga imamo običaj doživljavati. Najčešće nismo svjesni koliko narušavamo cjelokupnu ravnotežu svog organizma kad konzumiramo nezdrave namirnice koje su danas široko dostupne na policama svih trgovina. Te namirnice našem probavnom sustavu, koji je tisućama godina – sve donedavno – bio navikavan na nešto sasvim drugo, predstavljaju čisti šok.

Šokiramo organizam aditivima, konzervansima, bojilima, ogromnim količinama rafiniranog šećera, soli i drugim nezdravim sastojcima. Sve to malo po malo uništava naša crijeva a samim tim i naše zdravlje.

Uz nezdravu hranu tu je i svakodnevni stres tipičan za suvremeno doba. Nervoza, zabrinutost, tuga – sve ove emocije snažno utječu na naš probavni sustav pa nije ni čudo što sve više ljudi pati od, primjerice, sindroma iritabilnog crijeva (SIC) o kojem smo već pisali na blogu.

Nadalje, loša prehrana doprinosi zakiseljavanju organizma, a upravo se kiselost i slaba opskrbljenost kisikom smatraju idealnim okruženjem za razvoj raka. Među proizvodima koji najviše zakiseljuju organizam su šećer, meso, proizvodi životinjskog podrijetla, gazirana pića, kava, rafinirana sol, rafinirano brašno, kruh, margarin, alkohol, duhan, lijekovi, sva industrijski prerađena i konzervirana hrana s konzervansima, umjetnim bojama, aromama, stabilizatorima itd.

Njemački znanstvenik Otto Heinrich Warburg primio je Nobelovu nagradu 1931. godine za svoje otkriće prema kojem je uzrok raka antifiziološki način života, tj. antifiziološka prehrana i fizička neaktivnost. I to smo važno otkriće nažalost zanemarili sudeći po suvremenim prehrambenim navikama i stilu života.

Kako obnoviti crijevnu floru?

Zdrava crijevna flora iznimno je važna za normalno funkcioniranje probavnog sustava. Kada je ona poremećena, dolazi do različitih oboljenja za koje klasična medicina često nema učinkovito rješenje.

Naša su crijeva kronično pod stresom, izložena različitim vrstama iritacija i upala zbog čega dolazi do povećanja njihove propusnosti, koja pak pogoduje razvoju autoimunih bolesti (npr. celijakija, dijabetes, multipla skleroza, psorijaza itd.).

Važno je stoga obnoviti crijevnu floru i tako doprinijeti obnovi čvrstoće crijevne stijenke. U ovakvim se situacijama preporučuje i upotreba probiotika koji pomažu pri uspostavljanju ravnoteže između tzv. “dobrih i loših” bakterija u našim crijevima.

Probiotici pomažu organizmu tako da obavljaju iste funkcije kao prirodna flora dajući joj vremena da se oporavi, nakon čega ona ponovno preuzima svoju funkciju.

Najvažnije je izbjegavati nezdravu hranu i umanjiti izloženost stresu. Na našoj ćete web stranici pronaći mnoštvo savjeta koji će vam u tome pomoći, a u naš se Valera Vita centar možete javiti za besplatne konzultacije.

U centru možete napraviti BICOM testiranje cjelokupnog stanja organizma i potom biorezonantnim tretmanima otkloniti uzroke tegoba. Također, na osnovu rezultata testiranja rado ćemo vam dati i savjete vezane za prehranu, a u centru možete kupiti i kuharicu “Volim kuhati bez glutena, kazeina, laktoze i jaja” u kojoj ćete pronaći mnoštvo zdravih recepata za svaki dan u tjednu. Kuharica je dostupna i u knjižarama te webshopu nakladnika Alfa d.d.

Ne zaboravite da je odgovornost na vama – sami birate što ćete jesti, kako ćete živjeti i na koji način ćete se truditi da umanjite štetne utjecaje iz okoline. Hrana koju konzumiramo može biti i otrov i lijek. Nastojte da uvijek ili barem što češće bude ovo drugo i čuvajte zdravlje svojih crijeva jer zdrav život počinje sa zdravim crijevima!

Pretplati se na newsletter

USPJEŠNO STE SE PRETPLATILI