Zimska sezona je najstresnije doba godine. Blagdansko vrijeme je vrijeme u kojem smo neprestano bombardirani reklamama i objavama na društvenim mrežama, koje na nas vrše pritisak da trošimo više nego što bi trebali. Međutim nije samo taj pritisak ono što čini zimu toliko stresnom, nego i kraći dani, povećana naoblaka i nedostatak sunca što može dovesti do negativnih osjećaja.

 

Pokazalo se da  smanjeno dnevno svjetlo pridonosi poremećajima raspoloženja, pogoršanim obrascima spavanja, sezonskom afektivnom poremećaju (SAD) i depresiji. Oblačnost je također čimbenik zimskog stresa, jer blokira sunčevu svjetlost i povećava osjećaj izolacije.

 

Nije neuobičajeno da ljudi tijekom zime budu pod stresom, pogotovo kada je vani hladno. Što možemo učiniti da smanjimo ovaj stres? Jedan od načina je ostati tjelesno aktivan tako što ćete otići u šetnju, ili raditi neku napornu tjelesnu aktivnost poput trčanja. Drugi način je održavanje zdrave prehrane, koja uključuje zdravu hranu i izbjegavanje šećera. Ako se družite s drugima koji ne doživljavaju isti stres kao vi, možda ćete se i vi osjećati bolje! Konačno, ne zaboravite na povećano izlaganje vanjskom svjetlu.

Pretplati se na newsletter

USPJEŠNO STE SE PRETPLATILI