O kolačićima

Dragi posjetitelji, suvremene se web stranice koriste mogućnošću pohranjivanja ‘kolačića’ kako bi vaše web pretrage bile brže, jednostavnije i učinkovitije.

I mi koristimo kolačiće prvenstveno s ciljem poboljšanja vašeg korisničkog iskustva.

Kako bi sve bilo u skladu s propisima, za prikupljanje i pohranu ovih podataka potrebno je vaše dopuštenje. Ako nastavite koristiti ove web stranice, smatrat ćemo da ste to dopuštenje dali, tj. da ste pročitali, razumjeli i prihvatili uvjete korištenja vezane za kolačiće i pravila privatnosti. Ako te uvjete ne prihvaćate, molimo vas da ne koristite sadržaje s naše web stranice. Imate li bilo kakvih pitanja vezanih za kolačiće i pravila privatnosti, slobodno nas kontaktirajte mailom na [email protected]

U svakom trenutku možete izbrisati i blokirati kolačiće u svom web pregledniku. Nakon toga ćete i dalje moći koristiti web stranice, no neke od značajki koje čine vaše korisničko iskustvo boljim više neće uredno funkcionirati.

Tijekom vremena ove ćemo web stranice mijenjati i smatrat ćemo da ste pristankom na korištenje ovih web stranica ujedno pristali i na sve izmjene sadržaja i uvjeta koje će tijekom vremena biti potrebne.

Što su kolačići?

Kolačići (engl. cookies) predstavljaju skupove informacija koji se pohranjuju na osobno računalo u trenutku pregledavanja web stranice. Kolačići obično spremaju postavke za web stranicu poput jezika koji preferirate ili adrese, a mogu pohraniti i osobne informacije poput imena i e-mail adrese, no samo ako im vi to dozvolite. Web stranice nemaju pristup informacijama koje im vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama s vašeg računala. Pomoću postavki u svom web pregledniku možete odobriti ili ne odobriti zahtjeve za spremanje kolačića, možete brisati kolačiće i slično.

Kako onemogućiti kolačiće?

“Kolačići” nam, dakle, omogućuju da bolje razumijemo vaše preference utemeljene na prošlim aktivnostima na samoj stranici, zbog čega možemo poboljšati i kvalitetu vašeg korisničkog iskustva, no ako ne želite pohranjivati kolačiće na svom računalu, trebate ih onemogućiti u postavkama svog web preglednika. Više o kontroliranju i konfiguriranju postavki kolačića za svaki pojedini web preglednik možete doznati na službenim web stranicama preglednika koji koristite (neki od najpoznatijih web preglednika su npr. ChromeMicrosoft EdgeMozilla itd.). Ne zaboravite – nakon onemogućivanja kolačića, neke od funkcionalnosti na web stranicama više neće moći biti korištene.

Koje vrste kolačića postoje?

STALNI KOLAČIĆI – ostaju na računalu nakon zatvaranja web preglednika, a pomoću njih web stranice pohranjuju podatke poput imena za prijavu ili lozinke.

PRIVREMENI KOLAČIĆI – uklanjaju se s računala nakon zatvaranja web preglednika, a pomoću njih web stranice pohranjuju privremene podatke, npr. stavke u košarici za kupnju.

KOLAČIĆI PRVE STRANE – dolaze s web stranice koju pregledavate, a mogu biti stalni ili privremeni.

KOLAČIĆI TREĆE STRANE – dolaze s reklama drugih web mjesta koje se nalaze na web stranici koju pregledavate i pomoću njih se u marketinške svrhe može pratiti ponašanje na internetu.

Korištenje kolačića na ovim web stranicama

Ove web stranice koristi stalne i privremene kolačiće, te kolačiće trećih strana. Kolačiće koristimo prvenstveno zbog poboljšanja korisničkog iskustva, ali i za mjerenje posjećenosti web stranice, prikazivanje oglasa i praćenje konverzija. Ti su svi podaci anonimni i preko kolačića se ne može otkriti vaš osobni identitet.

Pomoću kolačića trećih strana, poput Googlea i Facebooka, možemo prikupljati različite podatke o načinu na koji koristite ove web stranice, o samoj posjećenosti stranice, podatke o IP adresi, o jeziku kojim se služite, operativnom sustavu kojeg koristite na svom računalu i sl. Ti su svi podaci anonimni i preko kolačića se ne može otkriti vaš osobni identitet.

Za mjerenje posjećenosti web stranice koristimo servis Google Analytics. Ako želite onemogućiti spremanje kolačića od strane Google Analyticsa, posjetite ovaj link:

https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

Stranica također koristi i kolačiće koji služe za funkcioniranje Google Maps servisa.

Više informacija o kolačićima općenito, o njihovoj ulozi i mogućnostima blokiranja i brisanja možete pronaći na ovome linku:

http://www.youronlinechoices.com/hr/

 

Hvala vam na razumijevanju i hvala što ste tu!

 

 

 

Pretplati se na newsletter

USPJEŠNO STE SE PRETPLATILI